Historie

Opening

Op 21 maart 2011, de dag dat de lente begint is de Theeschenkerij Jordaan officieel geopend. Dit ging op ludieke wijze met theedames in originele klederdracht. Vele vrijwilligers van de Historische Kring Haaksbergen hebben zich volledig ingezet om de expositie ruimte op de eerste etage van de theeschenkerij tot een indrukwekkende expositie te maken.

Dat de theeschenkerij op de eerste dag van de lente is geopend is geen toeval. Symbolisch staat de lente voor een nieuw begin. Dat is ook het geval voor theeschenkerij Jordaan. De woning die van de Fazantstraat een nieuw begin kan maken aan de Scholtenhagenweg op het park ’t Stien’nboer waar die na een herbouw straalt als nooit tevoren.

Theeschenkerij Jordaan is geplaatst op Camping en Bungalowpark ’t Stien’nboer te Haaksbergen. De Historische Kring van Haaksbergen was ervan overtuigd dat wanneer de woning herbouwd zou worden, dat dat het mooiste zou zijn op Sport en Recreatiepark Scholtenhagen aangezien deze destijds is geschonken door de heer Jordaan aan de bevolking van Haaksbergen. Aangezien dit niet mogelijk was, is gezocht naar een locatie in de directe omgeving van het park Scholtenhagen. ’t Stien’nboer was erg enthousiast en zegde volledige medewerking toe om de voormalige woning aan de Fazantstraat een nieuw leven in te blazen op hun park.

Een huis met een bijzondere historie

In het midden van de 16e eeuw kwam in heel Twente de textielhandel op. Eind 18e begin 19e eeuw ontstonden de grote textielfabrieken, die jarenlang een stempel op de gemeenschap hebben gedrukt. In Haaksbergen was de textielfabriek “Jordaan” een begrip. Het begon met thuisweven en spinnen bij de boeren, met het bleken van het linnen en de handel daarin.

Totdat in 1835 een handspinnerij en even later in 1862 een fabrieksweverij in Haaksbergen van start ging. In Haaksbergen was de fabriek van D. Jordaan &Zonen jarenlang de grootste werkgever van het dorp, in hoogtijdagen werkte hier 80% van de beroepsbevolking. De Haaksbergse Harmonie en het park Scholtenhagen hebben we rechtstreeks aan de textieltijd te danken. De textielsector stortte vanaf ongeveer 1970 in.

Theeschenkerij Jordaan is een theeschenkerij die gebouwd is in een pand dat ooit door de directeur, de heer Gerard Jordaan, geschonken is aan medewerkers van de textielfabriek. Oorspronkelijk dateert dit gebouw uit het jaar 1922. Het was een bouwpakket voor en kant- en klare houten woning dat hij in Duitsland had gezien. Dat was goedkoper dan een gewoon huis te laten bouwen. Het kwam te staan op de kavel dat later bekend werd als Fazantstraat 13, nabij molen De Korenbloem. Daar is het jarenlang bewoond geweest door chefs van Jordaan.  Toen in 2009 bleek dat de laatste unieke houten woning op de schop zou gaan, heeft de Historische Kring Haaksbergen actie ondernomen. Dit resulteerde in 2010/2011 in de herbouw op erve Oostendorp bij Recreatiehof ’t Stien’nboer. Hier kreeg het een nieuw leven als theeschenkerij en lunchroom annex museum, waar het genieten is in een historische ambiance.Dit karakteristieke industiële erfgoed symboliseert een stukje van het textielverleden van Haaksbergen en de plaats van de familie Jordaan daarin. Het erve Oostendorp behoorde bij de goederen van Heerlijkheid Blankenborgh, die oorspronkelijk eigendom waren van de Heeren van Ahaus. In 1850 was het erve eigendom van de familie Dievelaar en de transactie hiervan vond ergens plaats tussen 1830 en 1850. In 1970 brandde de boerderij af, waarna de familie Scholten deze herbouwde en er een Recreatiehof van maakte, met camping, zomerhuisjes, restaurant, speelgelegenheid en zwembad. In 1830 woonde de familie Wijlens er nog en de nazaten hebben altijd nog de bijnaam Oostendorp of Oostendarper.