Onderwijsproject ‘Wie was Jan’?

Onderwijsproject ‘Wie was Jan’?

Het textielproject ‘Wie was Jan brengt leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs door middel van archiefmateriaal in aanraking met het erfgoed in Haaksbergen. Wanneer de leerlingen het verleden van hun woonplaats kunnen zien, een klein onderzoek kunnen doen in het archief en ook nog een ervaringsdeskundige kunnen spreken, zijn ze gemotiveerd om te leren over het erfgoed.

Hoe zag hun omgeving eruit en hoe leefden de mensen toen? Hoe is de textiel in Haaksbergen gekomen, wat voor rol speelde de familie Jordaan en wie was Jan Jordaan?

 
 

Haaksbergen heeft een rijke geschiedenis aan textielindustrie. In de gemeente zijn verschillende objecten en gebouwen die de textielgeschiedenis visualiseren. Daarnaast is er een Historische Kring met een uitgebreid archief en actieve vrijwilligers. Deze twee zaken zijn voor een onderwijsproject bijzonder waardevol.

Het project start met een bezoek aan het museum in Theeschenkerij Jordaan. Daar nemen ze een opdracht mee om verder uit te werken. Het project biedt een kennismaking met de geschiedenis van erfgoedobjecten uit hun eigen omgeving en het historisch archief.

Natuurlijk is het project ook interessant voor u als inwoner of bezoeker van Haaksbergen. De bijbehorende fietsroute is aanwezig in de theeschenkerij.